Mangán
Nyom-ritkaelem |
Növényeknél |
Embernél |
Bór (B) |
Bórhiány a levelek megvastagodását, a szár törékenységét idézi elő. |
Csökkenti a kalcium, magnézium kiürülését, ezáltal segíti a csontképződést. |
Szilícium (Si) |
Hiánya gyengébb fejlődést okoz. |
Elengedhetetlenül szükséges a kollagén- és porcszintézishez. |
Mangán (Mn) |
Hormonok és enzimek fontos tényezője. |
Enzimek alkotóeleme, véralvadás és csontképződés folyamatában részt vesz. |
Réz (Cu) |
Enzimek alkotóeleme |
Hemoglobin-képződés, érfalak rugalmassága |
Cink (Zn) |
Hiánya törpenövést okoz, enzimek |
Sebek gyógyulása, izomműködés |
Szelén (Se) |
Enzimek |
Hiánya látászavart, korai öregedést, hajhullást okoz. |
A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége. Az emberi test mindössze 10-20 mg mangánt tartalmaz, mégis, számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a mangán megfelelő mennyiségű bevitele. A mangán általános redoxiszer, vagyis vegyértékének változtatása mellett képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be.
A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége. Az emberi test mindössze 10-20 mg mangánt tartalmaz, mégis, számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a mangán megfelelő mennyiségű bevitele. A mangán általános redoxiszer, vagyis vegyértékének változtatása mellett képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be. Cikkünk a hirdetés után folytatódik Többek között a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim működésének köszönhető, hogy az agresszív szabad gyökök káros hatásai ellen a szervezet eredményesen képes felvenni a harcot. A SOD működéséhez mangán és réz szükséges. Az anyagcsere folyamatok és a mangán Egyes kutatások azt igazolták, hogy a daganatokban alacsony a mangánnal kapcsolódott SOD enzim szintje, amely arra utal, hogy a mangán szerepet játszik a rosszindulatú daganatos állapotok kifejlődésének megakadályozásában.
A mangán anyagcsere folyamatokra gyakorolt hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges, amely enzimek nagyrészt az anyagcserében töltenek be kiemelkedő szerepet. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához. A mangán szükséges a szénhidrát anyagcsere normális lezajlásához, illetve a nukleinsavak (DNS, RNS) képződéséhez. Emellett a táplálékok fehérjetartalmának bio-hasznosulása mangán hiányában nagymértékben akadályozott, tehát szükséges a fehérjék anyagcseréjéhez is. A mangán segít a vércukorszint szabályozásának folyamatában is.
Hogyan jut mangán a szervezetbe? Irodalmi adatok a mangán gyulladáscsökkentő hatására utalnak, aminek következtében jó hatású lehet az ízületi fájdalmak csökkentésében. Mindezen hatásokról kellőképpen kontrollált klinikai vizsgálati adatok mindeddig nem állnak rendelkezésünkre.
A mangán vegyes táplálkozás esetén kellő mennyiségben jut a szervezetbe még annak ellenére is, hogy a gyomor-béltraktusból történő felszívódása nagyon alacsony hatásfokú. A táplálékok mangántartalmának csak mintegy 3-4%-a szívódik fel. A felszívódás folyamatát a vas, a kalcium és a foszfor jelenléte nagymértékben csökkenti, de ugyanilyen hatása van az alkoholnak, illetve egyes antibiotikumoknak is. A mangánbevitel ajánlott napi mennyisége 4 mg, amely adag emelése ajánlott dohányosoknál, alkoholt rendszeresen (vagy nagy mennyiségben) fogyasztóknál, és nehéz fizikai munkát végzőknél.
Mangánban gazdag élelmiszerek az olajos magvak (mogyoró, mandula, kesudió, dió), a gabonafélék (ezek annál több mangánt tartalmaznak, minél kevésbé feldolgozottak) és a csírák (pl. búzacsíra).
A mangánhiányos állapotokról illetve a mangánmérgezésről igen kevés adat áll rendelkezésre. Májbetegségben szenvedők, illetve várandós nők és szoptató anyukák kerüljék a nagyobb mennyiségű mangán bevitelét. Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél nagyobb mennyiségű mangán fogyasztása a vércukorszint esését eredményezhet.